Tips Kesihatan cara Terbaik jaga kesihatan dari Rasulullah s.a.w


Sebenarnya cara kehidupan Rasul kita adalah sempurna,Rasulullah juga mengata kesihatan diri. Cara Rasulullah menjaga Kesihatan dapat menhindari dari segala penyakit.

Tips Kesihatan yang perlu kita tahu Dari Nabi Muhammad SAW

1. Nabi melarang umatnya minum berdiri. Ini kerana ternyata secara perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis dipanggil sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yag kita minum belum 100% steril utuk di olah oleh badan. Bila kita minumsambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerna tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke pundi kencing, boleh menyebabkan penyakit batu karang.

2. Nabi juga melarang meniup air yg panas. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida (CO2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air maka CO2 itu akan larut di dalam air akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yg menyebabkan penyakit jantung dan masaalah perut tidak selesa.

3. Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh kerana suhu air pada waktu tersebut dapat membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan.

4. Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.

Sentiasa ada hikmah disebalik larangan dan suruhan Rasulullah SAW. Jadi ikutlah walaupun sedikit, kerana sedikit yang dilakukan secara beristiqamah (berterusan) adalah lebih baik dari banyak tanpa istiqamah.

Wallahua’lam.

=============================================

Kongsikan dengan rakan-rakan anda!

0 Komentar untuk "Tips Kesihatan cara Terbaik jaga kesihatan dari Rasulullah s.a.w"

Back To Top